Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ




Μετά την ανακοίνωση του τμήματος για αναστολή των πρακτικών του 4ου έτους, ο Πρόεδρος της σχολής, Νικολάου Γιώργος, εμφανίστηκε μπροστά σε φοιτητές την ώρα του εργαστηρίου α2 της Πέμπτης και πήγε μεταμελημένος, χωρίς να έχει δημόσια απολογηθεί για το ότι άσκησε βία, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι παραδέχτηκε την λαθεμένη στάση του, για όσα συνέβησαν την προηγούμενη μέρα στο «έκτακτο ολομελειακό εργαστήριο πρακτικών 4ου έτους» και διαβεβαίωσε τους φοιτητές πως θα φροντίσει ο ίδιος για να συνεχιστούν κανονικά οι πρακτικές. Με αυτή του την δήλωση ο Νικολάου επιβεβαιώνει αυτό που συνέβη μπροστά στα μάτια δεκάδων φοιτητών, αλλά και καθηγητών, την Τετάρτη, 14/02, την επίθεση δηλαδή σε φοιτήτρια (σπρώχνοντας την από τον λαιμό στην προσπάθειά του να την απωθήσει από την αίθουσα). Η ανοιχτή αυτή δήλωση του δεν ήρθε να επιβεβαιώσει το αυτονόητο, αλλά έγινε μετά από το άνοιγμα αυτής της επίθεσης, όχι μόνο στον σύλλογο του Παιδαγωγικού, αλλά και σε φοιτητικούς συλλόγους της Πάτρας, της Αθήνας κοκ. Τέτοιες επιθέσεις, πόσο μάλλον από καθηγητές, δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Από την άλλη, η τοποθέτησή του πως θα εξασφαλίσει να μην χαθεί καμία πρακτική δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας υποχώρησής του, αλλά αποτέλεσμα της πίεσης από την ίδια την πραγματικότητα.
 
Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μη γίνουν οι πρακτικές μας και δεν πρόκειται κανένας φοιτητής να χάσει την πρακτική του άσκηση. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πουθενά, αντιθέτως η πρακτική άσκηση είναι ενσωματωμένη στο πρόγραμμα σπουδών μας, όπως και στα προγράμματα σπουδών όλων των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης στη χώρα. Τα σχολεία στα οποία πηγαίνουμε για πρακτική ορίζονται με υπουργική απόφαση κάθε χρόνο. Επομένως, είναι ολοφάνερο ψέμα και προπαγάνδα πως η κ. Φτερνιάτη ή ο Νικολάου μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να μας αποκλείσουν από την άσκηση μας σε οποιοδήποτε σχολείο, καθώς δεν προβλέπεται με κανέναν τρόπο θεσμικά αυτός ο αποκλεισμός.  

Το ζήτημα της αναστολής των πρακτικών το υποκίνησε ο Πρόεδρος του Τμήματος και η υπεύθυνη καθηγήτρια των πρακτικών, Άννα Φερνιάτη, με μόνο στόχο την τρομοκρατία και την εκφοβισμό των φοιτητών του συλλόγου μας. Τρομοκρατία και  εκφοβισμός, για να φοβάται ο κάθε ένας από εμάς να λέει την γνώμη του και να αντιδρά σε αυτό που θεωρεί ότι διακυβεύει τα δικαιώματά του. Είναι τόσο ταγμένοι στην πάταξη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του φοιτητικού κινήματος που δεν δίστασαν να απειλούν ένα ολόκληρο έτος πως θα χάσει την πρακτική του, εάν δεν υποβάλλει δηλώσεις μετανοίας. Ένα ολόκληρο έτος, το οποίο είναι κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, στο οποίο υπάρχουν πολλοί συμφοιτητές μας που είναι από την επαρχία και που με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες λόγω κρίσης σπουδάζει στην Πάτρα.

Οι κινήσεις τους ήταν μεθοδευμένες και είχαν και συμμάχους(προφανώς την ΔΑΠ μέσα στην σχολή μας). Όλοι οι καθηγητές γνώριζαν πως συγκαλείται Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, για την Πέμπτη 15/3, όπου επρόκειτο να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν -μέσα σε αυτά και το ζήτημα των πρακτικών-. Αποφάσισαν, λοιπόν, με κάθε τρόπο και εκβιασμό να υπονομεύσουν και να σαμποτάρουν την διεξαγωγή της συνέλευσης. Η υπεύθυνη των Πρακτικών, ο ενορχηστρωτής της προπαγάνδας και της τρομοκρατίας, μαζί με τον Πρόεδρο της Σχολής, την Τρίτη 13/3, συναντιέται κρυφά στην σχολή με τον υπεύθυνο της ΔΑΠ για να συζητήσουν πώς συντονισμένα δεν θα αφήσουν τον σύλλογο να πραγματοποιήσει την γενική του συνέλευση, που είναι το ανώτερο συλλογικό όργανο των φοιτητών, στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά. Στη συνέχεια, αφού τα βρίσκει με την ΔΑΠ, αποφασίζει και πάλι μόνη της, χωρίς να έχει συγκληθεί Τμήμα Καθηγητών Παιδαγωγικού (εκτός αν και πάλι συνεννοήθηκαν πίσω από τις πλάτες του Φοιτητικού Συλλόγου) να καλέσει με ανακοίνωση που ανήρτησε η ίδια στο e-class για την Τετάρτη 14/3 «έκτακτο ολομελειακό εργαστήριο, με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την παρουσία όλων». Η συγκεκριμένη καθηγήτρια χρησιμοποίησε την θέση της, που είναι διεκπεραιωτική και εποπτική ως προς τις πρακτικές του 4 έτους, για να κάνει πολιτική παρέμβαση στον φοιτητικό σύλλογο. Τι την φόβιζε και δεν ήθελε να γίνει η Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου; Με ποια δικαιοδοσία εκμεταλλεύεται το ολομελειακό εργαστήριο, για να κάνει πολιτική τοποθέτηση και παρέμβαση στο σύλλογο εκβιάζοντας όλους του 4ετείς φοιτητές για την παρουσία τους εκεί, αφού ως γνωστόν στα εργαστήρια λαμβάνονται παρουσίες;

Όλες αυτές οι πολιτικές κινήσεις τόσο του Προέδρου του Τμήματος όσο και της καθηγήτριας πραγματοποιούνται γιατί απλά δεν ήθελαν να συζητήσει ο Φοιτητικός μας Σύλλογος και να πάρει αποφάσεις προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά του. Η τόσο ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος και των διαδικασιών του θυμίζει εποχές Χούντας. Διαφωνούσες με τον καθηγητή; Έτρωγες πειθαρχικό. Διαφωνούσες περισσότερο με τον καθηγητή; Έτρωγες ξύλο; Τι από όλα αυτά δεν συνέβη αυτές τις μέρες; Απειλές για πειθαρχικά υπήρξαν, καθηγητής και μάλιστα ο Πρόεδρος της σχολής χειροδίκησε σε φοιτήτρια. Όσο αφορά τη ΔΑΠ, το μακρύ χέρι των καθηγητών, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν προβλέπεται κάπου το κόψιμο των πρακτικών. Οι κινήσεις της, μετά τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει με τους καθηγητές, γίνονται στο πλαίσιο της αναπαραγωγής του φόβου και της τρομοκρατίας. Οι φοιτητές δεν χρειάζονται κανέναν σωτήρα, πόσο μάλλον την ΔΑΠ που από χθες λασπολογεί στην σχολή λέγοντας ο Πρόεδρος δεν επιτέθηκε ποτέ σε φοιτήτρια, την ίδια στιγμή που αυτό έγινε στα μάτια δεκάδων αυτόπτων μαρτύρων, την ίδια στιγμή που ο καθηγητής βγαίνει και απολογείται γι’ αυτό!

Όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες ήταν στυγνός εκβιασμός. Ήταν εκβιασμός διότι “όχι πρακτική = όχι πτυχίο” και προφανώς αυτό επηρεάζει άμεσα κάθε έναν από εμάς. Ο Νικολάου μαζί με τη Φτερνιάτη έκαναν όσα έκαναν για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες.  Αυτό που διεξάγεται είναι ένα καλοστημένο σόου, όπου από τη μία ο Νικολάου στοχοποιεί και τρομοκρατεί τους φοιτητές του με την ανακοίνωση για αναστολή των πρακτικών, μη διστάζοντας μάλιστα να μας δείξει και τον “άλλο του εαυτό” με το να επιτεθεί σωματικά σε φοιτήτρια, ενώ από την άλλη η υπεύθυνη της πρακτικής η Φτερνιάτη κάνει πολιτική παρέμβαση και προπαγάνδα, στοχοποιώντας πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστές φοιτητές, δαχτυλοδείχνοντας και κατονομάζοντας τους.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην κατατρομοκράτηση και στους εκβιασμούς. Γι’ αυτό τον λόγο, σήμερα, πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στον Πρόεδρο του Τμήματος, ο οποίος αν και δεν ήταν εκεί (παρ’ όλου που έχει αναγγελθεί η αναστολή των Πρακτικών ενός ολόκληρου έτους!), εμφανίστηκε και για ακόμη μία φορά και είπε πως θα εξασφαλίσει ότι κανένας φοιτητής δεν θα χάσει την Πρακτική του. Δεν αρκεί η προφορική δέσμευση Ο Πρόεδρος του Τμήματος πετά το μπαλάκι στην ίδια, καθώς ισχυρίζεται πως εκείνη παίρνει την απόφαση και δεν γίνεται να την παρακάμψει. Εμείς έχουμε να πούμε πως και οι δύο είναι συνυπεύθυνοι. Απαιτούμε να βγει ανακοίνωση από την καθηγήτρια Φτερνιάτη και το Τμήμα που να επιβεβαιώνει την προφορική δέσμευση του Προέδρου.

Ας το μάθουν λοιπόν οι καθηγητές μας καλά. Ο Νικολάου, η Φτερνιάτη, η ΔΑΠ και όποιοι άλλοι αποσκοπούν στο να μην υπάρχει δημοκρατία εντός του συλλόγου, στο να είναι οι φοιτητές τρομοκρατημένοι και άπραγοι μπροστά σε αδικίες και αυθαιρεσίες, στο να σκύβουν το κεφάλι επειδή φοβούνται για το αν και με τι όρους θα τελειώσουν τις σπουδές τους, δεν πρόκειται να το πετύχουν! Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, ούτε καταστέλλεται, αντιθέτως έχει δώσει την απάντηση του χρόνια τώρα κι αν χρειαστεί θα την ξαναδώσει. Ήδη το θέμα παίρνει έκταση και λαμβάνεται στήριξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα αυτονόητα. Δε θα κοπούν οι πρακτικές μας. Δε θα μάθουμε να φοβόμαστε και να μην αντιδράμε. Δε θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία κανενός!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου