Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΠΑΝΑ-ΑΡΔΙΝ

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τη ρητορεία του επιτυχούς κλεισίματος της αξιολόγησης, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει νομοσχέδια-εκτρώματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακό), χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αναταραχές και με το λαό να ενσωματώνει  την ηττοπάθεια, την εξατομίκευση και την αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Υπάρχουν όμως και αξιοσημείωτα παραδείγματα, όπως η αντίσταση στους πλειστηριασμούς και στις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου παιδείας, που η ενιαία και μετωπική απάντηση φέρνει αποτελέσματα και συγκρούεται με όποιον επιχειρεί να καταστρέψει τα συμφέροντά μας.
Μία τέτοια κατεύθυνση είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να μείνει ανέπαφος από τις συνολικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και προφανώς επιχειρείται να μολυνθεί όλο και περισσότερο. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν όνομα και αυτό είναι, η  διάσπαση του ενιαίου μας πτυχίου, καμία επαγγελματική προοπτική,  η σκλήρυνση των ρυθμών σπουδών μας, ο κανιβαλισμός και ανταγωνισμός μεταξύ μας, καμία σκέψη για συλλογικές διεκδικήσεις και όλα αυτά με τη συναίνεση του καθηγητικού σώματος.
Με αυτές τις συνθήκες αναμετρηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα και στη δική μας τη σχολή (πλαφόν, παρουσιολόγια, πρόοδοι, παράρτημα διπλώματος, μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές) όπου βάζουν ξεκάθαρα ταφόπλακα στα ενιαία μας συμφέροντα. Με άξονα την προάσπιση τους και εμείς, το προηγούμενο διάστημα κινητοποιηθήκαμε και με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και άλλες αριστερές δυνάμεις στην πρυτανεία για το πάγωμα των μέτρων του υπουργείου (όπως και έγινε) αλλά και επιμέρους στο δικό μας τμήμα στην πρόεδρο και στους καθηγητές. Με αυτόν τον τρόπο σπάσαμε τα πλαφόν σε κάποια μαθήματα, και διπλασιάσαμε το όριο δήλωσης μαθημάτων σε κάποια άλλα. Νίκες για όλους μας που μόνο συλλογικά διεκδικήθηκαν!
Προκειμένου να συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε όλα όσα μας πλήττουν ενιαία, θα πρέπει και μόνο ενιαία να συγκρουόμαστε και να απαντάμε σε αυτά. Εδώ και 2 χρόνια, ήδη από την αρχή της δημιουργία μας υποστηρίζαμε και υλοποιούσαμε στη σχολή μας, την μετωπική πολιτική και τις μετωπικές πολιτικές συνεργασίες εντός της φοιτητικής αριστεράς και των ανεξάρτητων σχημάτων των δικτύων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο  η ΚΟΠΑΝΑ εντάσσεται ήδη από πέρυσι  στην πρωτοβουλία για την συνεργασία των τριών πολιτικοσυνδικαλιστικών μορφωμάτων ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ , ΑΡΔΙΝ. Με αυτή τη λογική πέρυσι ενόψει φοιτητικών εκλογών,  απευθύναμε κάλεσμα εκλογικής συνεργασίας στο ΑΡΙστερό ΔΙκτυο Νεολαίας (ΑΡΔΙΝ) και ενταχθήκαμε στην πανελλαδική καταγραφή των τριών αυτών μορφωμάτων ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ με καταγραφή στο ψηφοδέλτιο <<Ανατρεπτική Αριστερή Συνεργασία>>.  Μία εκλογική συνεργασία που πρέπει μόνο θετικά να αποτιμάται αφού το αποτέλεσμα της ήταν πολύ θετικό και αξιοσημείωτο για το σύλλογο του παιδαγωγικού.
Μία τέτοια εκλογική συνεργασία που δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά συνεχίστηκε και την φετινή χρονιά σε πολιτική δράση και συζήτηση από κοινού. Αυτές οι μάχες φάνηκαν στα κοινά πλαίσια στις γενικές μας συνελεύσεις, στην από κοινού κινητοποιήσεις στο τμήμα μας, στην ανοιχτή συζήτηση φέτος ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ και στο περσινό κοινό εκλογικό κατέβασμα.
Παρά τις όποιες πολιτικές μας διαφοροποιήσεις, ακριβώς στη βάση  της παραπάνω λογικής, δηλαδή της πολιτικής όσμωσης διαφορετικών αντιλήψεων και της σύνθεσής τους και εν τέλει της συσπείρωσης τους, σε μάχες που από κοινού αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να απαντάμε μαζί, κόντρα στον πολυκατακερματισμό των αριστερών δυνάμεων που μόνο νερό στο μύλο του αντιπάλου μπορεί να καταλήγει να είναι.
Έτσι και τώρα πιστεύουμε πως είναι αναγκαία η κοινή μάχη όλων των κομματιών  της φοιτητικής ριζοσπαστικής αριστεράς ενάντια στον πολυκατακερματισμό και εξατομίκευση που μας επιβάλουν σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό, καλούμε το ΑΡΔΙΝ και φέτος στη βάση της πολιτικής όσμωσης των δικτύων μας, να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις φοιτητικές εκλογές υποστηρίζοντας τη μετωπική κατεύθυνση και καταγράφοντας τα κοινά μας αποτελέσματα στην καταγραφή << Ανατρεπτική Αριστερή Συνεργασία>>, όπως και τόσοι σύλλογοι πανελλαδικά πέρυσι, έτσι ώστε να αποτυπωθούν και σε αυτό το επίπεδο οι συλλογικές μας διεκδικήσεις.  Μία από κοινού   μάχη που μπορεί να δώσει και αυτή με τη σειρά της το εύφορο πεδίο και σε επιπλέον βήματα στην πολιτική μας συνεργασία.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι μόνο με την ενιαία και μετωπική κατεύθυνση θα μπορέσουμε να ορθώσουμε αποτελεσματικές αντιστάσεις στα μνημονιακά μέτρα, σε αυτούς που τα στηρίζουν με τον πιο πιστό τρόπο, σε αυτούς που προωθούν τη διάλυση της επαγγελματικής μας προοπτικής, σε αυτούς που επιδιώκουν την εξόντωση της φοιτητικής μας καθημερινότητας, σε αυτούς που τελικά δεν τους βολεύει να απαντάμε ενωμένοι.

Γι αυτό μία τέτοια κατεύθυνση είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου